fredag den 11. december 2015

Så du røgen? - om nærvær

Som barn, var det et godt tidspunkt at spørge, om vi måtte få et glas saftevand, når min far var fordybet i avisen, for der svarede han typisk med et fraværende: "mmm" (som vi selvfølgelig altid tolkede som et ja). 

I dag følger jeg, lige som min far, med i, hvad der sker i verden rundt om mig. Vi følger nyhederne på diverse digitale platforme, og fordi de hele tiden bliver opdaterede, kan vi nemt blive meget fokuserede på, hvad der sker på vores telefon eller tablet.

Forleden skete der noget, imens jeg optaget af at læse nyheder. Mit yngste barn spurgte mig, hvor længe leverpostejen skulle have i mikrobølgeovnen, og jeg svarede fraværende "Fuld gas". Da vi noget senere var i gang med andre gøremål, syntes vi, det lugtede brændt, og vi fandt ud af, at mikrobølgeovnen stadig kørte på højtryk. Vi havde glemt alt om leverpostejen og havde nu en underlig forkullet klump og en mindre røgskade.

Ja, hvad kan man få ud af den historie? En vigtig pointe er, at når vi er optagede af, hvad der foregår i den digitale verden, sker der noget med samspillet og nærværet i forhold til vores børn. 
Hvorfor er det så vigtigt interagere med barnet?

Interaktionen mellem barn og forældre er uvurderlig. Især i barnets første periode af livet, og den har afgørende betydning for, hvordan barnet klarer sig senere hen. Det gode samspil mellem barn og voksne påvirker eksempelvis barnets evne til at socialisere sig, dets kommunikation med andre og tilegnelsen af sproget.


En sprogstrategi som støtter kommunikationen med barnet

Her er der et lille tip til, hvordan du kan styrke sammenspillet med det yngre barn. Når du taler med et lille barn, skal du tænke på at være i øjenhøjde med barnet. Det gør det nemmere for dig at se, hvordan barnet reagerer på dine udspil i kommunikationen, og det hjælper barnet at kunne se dit ansigt og din mimik, når I taler sammen.

Et eksempel på en leg, som lægger op til nærhed, turtagning og samspil, er legen "mus", hvor man uundgåeligt får fokus på at aflæse hinandens ansigtsudtryk.
Sådan spiller I "mus"

I lægger ca. ti rosiner, pebernødder eller lignende ud på bordet, og du udvælger en af dem til at være musen men uden at fortælle det til barnet. Nu skal barnet spise én rosin ad gangen, og når det tager den rosin, du har valgt til at være mus, siger du "mus".  Herefter gentages legen, indtil der ikke er flere rosiner. Alt efter barnets alder kan I bytte roller. Mange børn finder hurtigt ud af, at de kan aflæse i modstanderens ansigtsudtryk, om det er musen, de er ved at tage, og de finder det sjovt kunne aflure den voksne på den måde.

Hvis du er interesseret i andre lege eller aktiviteter hvor der arbejdes med nærvær og turtagning kan du også se på vores indlæg om ...

Ingen kommentarer :

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.