torsdag den 18. december 2014

Bog til dialogisk læsning - Winnie på farten


Vi vil gerne dele en børnebog med jer, som vi ofte har brugt i vores arbejde. Bogen hedder Winnie på farten og er skrevet og illustreret af Korky Paul og Valerie Thomas.
Bogen er en billedbog, som har farverige, lækre illustrationer og deltaljerede tegninger, og den er derfor rigtig god at gå på opdagelse i for børnehavebørn.
Bogen handler om heks, som pludselig kommer ud for frygtelig mange uheld. F.eks. når hun flyver rundt på sin kost, opstår der alverdens uheldige situationer for hende. Der er ikke så meget tekst i bogen, men den kan læses på flere niveauer.
Der er eksempelvis gentagelser af et trylleord "abrakadabra" som barnet hurtigt lærer og derfor hurtigt får fornemmelsen af at "kunne læse".
Der er også flere svære ord og udtryk som f.eks. "åben himmel" og "trafikprop", som lægger op til dialog mellem børn og oplæser.

Til sidst og ikke mindst er plottet i bogen, at der er en god grund til, hvorfor Winnie pludselig er blevet så uheldig. Det har noget med sanserne at gøre, men vi vil ikke afsløre det for jer.
Vi har brugt bogen til dialogisk læsning for børn med svære sproglige vanskeligheder. Men den kan også anbefales til forældre og daginstitutioner, som gerne vil læse en bog af god kvalitet for deres børn.
Når vi låner bogen ud til forældre, har vi hæftet spørgsmål og ordforklaringer ind med en papirclips, så de har det som inspiration til dialog med barnet.
Spørgsmålene til denne bog er inspireret af Mette Nygaard Jensens forskningsprojekt omkring dialogisk læsning.

Hold øje med bloggen for senere vil vi skrive om, hvordan der kan arbejdes med bogen som et tema i børnehaven.

Du kan se mere om måder at arbejde med stimulering af børns ordforråd via gode ord fra bogen her.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.